Paste your Google Webmaster Tools verification code here
23 december 2015

Studiedag: Help ik moet loslaten! Maar wat en hoe?

 

loslaten

Herkent u één van deze situaties?

 • Door veranderingen in de zorg-organisatie kom ik verder van het team af te staan, hoe stuur ik en hoe houd ik de controle?
 • Van mij wordt een coachende rol verwacht, maar als ik kijk wat mijn medewerkers presteren houd ik soms mijn hart vast.
 • Mijn team en mijn medewerkers moeten meer zelfsturend worden, maar hoe geef ik daar nou leiding aan?
 • Als ik loslaat en mijn medewerkers vertrouw, word ik regelmatig teleurgesteld en dat wil ik niet.
 • Op mijn team heerst een echte gezelligheidscultuur, als ik niet stuur dan wordt er weinig gepresteerd.
 • Ik wil wel loslaten, graag zelfs, maar hoe voorkom ik dan dat het fout gaat?

 

Veel operationeel leidinggevenden worstelen met de vraag hoe zij hun sturende rol meer kunnen loslaten en tegelijkertijd de controle kunnen behouden. Wat moet je nou eigenlijk loslaten? Wat mag je dan wel? En hoe kun jij je verantwoordelijkheid dan blijven dragen? Hoe spreek je de ander aan op z’n verantwoordelijkheid?


loslatenDoelstelling

Tijdens deze studiedag werken we aan een aantal dilemma’s die jij als operationeel leidinggevende ondervindt. Daarbij zoeken we naar de balans tussen sturen en ruimte geven. We sluiten daarbij aan bij uw kennis, ervaring en praktijksituaties. Deze studiedag bevat veel praktische tips en oefeningen.

 

Programma

We bespreken het thema “loslaten” aan de hand van de volgende succesfactoren:

 • Een horizontale arbeidsrelatie tussen leidinggevende en medewerker. Wat is dat? Hoe richt je deze in? Welke rol spelen verwachtingen en vertrouwen hierin?
 • Een heldere visie om te verbinden en te inspireren. Wat is jouw eigen verhaal?
 • Concrete doelen en criteria als kader met voldoende ruimte voor zelfsturing van medewerker en team. Hoe laat je ruimte en blijf je in control? Màg je controleren of is dat eigenlijk een vies woord?
 • Een coachende stijl van leidinggeven. Dat betekent ook afspreken en aanspreken, grenzen benoemen en confronteren, uitdagen en prikkelen. Hoe doe je dat zonder te kwetsen en wel om de ander te helpen in zijn/haar groei en ontwikkeling
 • Verantwoordelijkheid geven, verantwoordelijkheid verwachten en vragen.

 

Deze studiedag is bij uitstek geschikt als in-company programma voor leidinggevenden uit dezelfde zorgorganisatie.

loslaten

Voor wie, waar en wanneer?

 • De studiedag is bestemd operationeel leidinggevenden in de ouderenzorg, de Thuiszorg en de zorg voor mensen met een beperking.
 • De studiedag vindt, op aanvraag, plaats op onze locatie in Houten van 9.00 – 16.30 uur.
 • De kosten bedragen €250,= per deelnemer inclusief lunch en Syllabus.
 • Elke vierde deelnemer van één organisatie is gratis.

 

Meer weten?

Neem contact op!

 

 

Frans Rond Frans Hoogland

Directeur

06-22 48 78 58

f.hoogland@puls.nl

DelenTweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on LinkedIn0Email this to someone