Rapporteren in de zorg, Oma’s en Tanden Poetsen

 

Businessman Overwhelmed with Paperwork --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Rapporteren is een belangrijke taak voor iedere zorg professional maar meestal nog een ondergeschoven kindje. Mijn opdrachten hebben vaak betrekking op het methodisch werken met het zorgdossier. Een opmerking die ik veel hoor is:

“Iedere dag rapporteren daar hebben wij echt geen tijd voor”

Het gaat zowel over het schrijven als lezen van rapportage, als om het gebruiken van hetzorgdossier bij de uitvoering van de zorg. Deze opmerking wordt overigens niet alleen door zorgmedewerkers gemaakt, veelal ook door leidinggevende of in ieder geval door hen ‘geaccepteerd’.

Nou ben ik de laatste die zal zeggen dat er in de zorg niet hard wordt gewerkt. In mijn werk ontmoet ik heel veel gemotiveerde en betrokken zorgmedewerkers die met hun hart kiezen voor hun vak. Eén ding weet ik echter zeker; zolang wij in de zorg zelf blijven roepen en geloven dat wij geen tijd hebben om consequent te rapporteren, dan verandert er in het dagelijks praktijk weinig.

In auditrapporten en inspectieverslagen zullen we dan keer op keer lezen dat het methodisch werken niet op orde is. Verbeterplannen worden opgesteld, protocollen geschreven, scholingsvragen worden uitgezet. Vaak wordt gezegd dat men wel wil, echter dat het niet kan. Vele ‘Ja maars………’ volgen dan. Ik moet dan altijd denken aan mijn oma die zei: Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt er naast. Feitelijk zijn wij zelf diegene die verandering in de weg staan.

“Kan niet ligt op het kerkhof  en wil niet ligt er naast”

raporteren-3

 

Rapporteren is als tandenpoetsen.

Het merendeel van de werkende generatie zal als volgt antwoorden op de vragen:

Poets jij dagelijks je tanden?                                Iedere dag, zowel in de ochtend als avond.

En als je een drukke agenda hebt?                     Dan poets ik ook gewoon dagelijks mijn tanden.

Ook als je ’s nachts om 14 uur thuis komt?      Zelfs dan poets ik mijn tanden.

Waarom?                                                                 Omdat ik het belangrijk vind ……………

raporteren3

Is tandenpoetsen een handeling waarover we veel nadenken. Ik niet. Ik doe het gewoon, het is een vast onderdeel van mijn dagelijks leven.

Het voorbeeld van het tandenpoetsen toont aan dat als je iets ECHT wilt omdat je het belangrijk vind, je dit kunt leren. Misschien heb je nog ondersteuning nodig bij het verbeteren van je vaardigheid maar je kunt er wel tijd voor nemen. Sterker nog: door het dagelijks te doen, kun je er een vaste ‘gewoonte’ van maken in je dagelijks leven. Uit onderzoek is gebleken dat als je een handeling minimaal 4 weken lang iedere dag op een vast tijdstip ‘oefent’ je dit op een dieper niveau van je bewustzijn eigen maakt.

 

Stel je nou eens voor dat het wel lukt!

rapporteren-zorg-5-150x150Goed nieuws dus als we bedenken dat we dit ook op rapporteren kunnen toepassen. Stel je nou eens voor dat het wel lukt! Om iedere dag voor de uitvoering van de zorg rapportage te lezen en na afloop bevindingen te schrijven.

Wat levert het dan op?

Voorbeelden uit de praktijk zijn:

  • Rapporteren wordt door zorgmedewerkers als meer zinvol ervaren doordat collega’s lezen wat gerapporteerd wordt en daar terugkoppeling op geven.
  • Er worden minder fouten gemaakt doordat afspraken met de cliënt bekend zijn en worden nagekomen.
  • De (multidisciplinaire) samenwerking verbetert doordat informatie meer gedeeld wordt en werkzaamheden beter op elkaar afgestemd.
  • Cliënten zijn meer tevreden over de zorg doordat zij de zorg krijgen die met hen is afgesproken en zij erop kunnen vertrouwen dat zaken adequaat worden opgepakt.
  • En…..het levert zelfs tijdsbesparing op, want medewerkers zijn minder tijd kwijt aan adhoc zaken als fouten oplossen, communicatieproblemen en klachten van cliënten.

Uitdaging

Waarvoor sta jij? Wie wil jij zijn? Wil jij ECHT professioneel werken, samen met je collega’s?

Ik daag je uit!

rapporteren-4

Durf jij het aan – om samen met jouw team – minimaal 4 weken iedere dag op vaste tijdstippen consequent voor uitvoering van de zorg rapportage te lezen en na afloop bevindingen te rapporteren.

Misschien zijn er 10 redenen om te bedenken om het niet te doen. Er is slecht één argument om het wel te doen en dat is om professionele zorg te willen leveren aan jou cliënten.

Ik ben dan heel benieuwd naar jullie bevindingen: Wat heeft het jou/ jullie opgeleverd?

 

Puls is expert op het gebied van rapporteren in de zorg volgens de IGZ eisen. Om onze kennis en kunde over te brengen bieden wij de cursus “rapporteren hoe doe je dat”.

ieke rondIeke Wagemakers

Adviseur/Interim Manager

Telefoon: 06-53897768

E-mail: i.wagemakers@puls.nl

Dit bericht is geplaatst in Blog . Bookmark de link .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *