De verborgen strijd tussen verkeerslichten en rotondes

Ik ben dol op metaforen en oneliners en ik gebruik ze veel in mijn trainingen en advieswerk. In één “oogopslag” maak je de essentie van iets duidelijk en prikkel je de nieuwsgierigheid van de ander. Daarna is het de kunst om de metafoor of oneliner uit te werken, gebruik makend van de creativiteit en speelsheid die erin verborgen zit.


Laatst verzorgde ik een workshop voor een MT. Het thema was: zelfsturing en je rol als leidinggevende. In mijn voorbereiding kwam ik op www.zelfsturing.net heel veel inspirerende voorbeelden tegen, o.a van Harry Starren.  Wat mij inspireerde was de regel: er is een verborgen strijd gaande tussen verkeerslichten en rotondes, tussen aansturing en zelfsturing. Heeft u er al beeld bij? Ik wel!

Ik besloot in mijn workshop deze metafoor als introductie te gebruiken en dat werkte prima. Al associërend wisten de deelnemende  leidinggevenden prima aan te geven hoe  en wanneer zij als “stoplicht” voor hun medewerkers fungeerden. En natuurlijk wat dit aan gedrag bij deze “verkeersdeelnemers” oproept.stoplicht_hartje

Nog interessanter werd het toen we “de rotonde” als metafoor voor zelfsturing onderzochten. Wanneer is een rotonde handiger dan een verkeerslicht? Is er inderdaad een “verborgen strijd” gaande?” Wat vraagt het “rijden op de rotonde” van de verkeersdeelnemers en hoe is dit te vertalen naar zelfsturing?  Natuurlijk kwamen we bij de rotonde-metafoor ook op de controlebehoefte van de leidinggevende bij zelfsturing. Wat als je niet overal verkeerslichten kunt neerzetten, hoe voorkom je dan ongelukken? Nou, daar blijkt het ontwerp van de rotonde een cruciale rol in te spelen. Hoe de rotonde is ingericht (de structuur zou je kunnen zeggen) regelt het gedrag van de deelnemers.

 

 

 

Tot slot nog dit…

Een van de deelnemers vertelde hoe ze in Italië een rotonde ontwerpen. Ze bakenen de vorm van de rotonde af met de bekende rood-witte blokken. Na een paar weken hebben de Italianen er met hun rijgedrag er zelf de juiste vorm en verhoudingen aan gegeven. Zie je het voor je? Als dat geen zelfsturing is…

Ik nodig je uit deze metaforen naar hartenlust te gebruiken. Mooie ervaringen en anekdotes hoor ik graag terug!

Frans Rond Frans Hoogland

Directeur

06-22 48 78 58

f.hoogland@puls.nl

Dit bericht is geplaatst in Blog . Bookmark de link .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *