De drie belangrijkste kenmerken van een goede interimmanager

U zoekt een interim-manager en zoektocht levert al snel een behoorlijk aantal mogelijke kandidaten op.

Hoe kiest u de kandidaat met de meeste kans op succes?

Met 26 jaar ervaring bij het selecteren van interim-managers hanteren we vanuit Puls drie belangrijke succesfactoren:

  1. Ervaring uit het verleden is de belangrijkste voorspeller voor toekomstig gedrag.
    Het eerste waar ik bij het selecteren van een kandidaat naar kijk is of hij/zij bij opdrachtgevers vaker teruggevraagd is. Zeker als er tussen de verschillende opdrachten een periode zit, is dat bij uitstek een voorspeller voor een succesvolle interim-opdracht.
  2. Focus op de opdracht.
    Dit maakt het onderscheid tussen een interimmanager en een manager die een interimopdracht uitvoert. Iedere interimmanager stapt bij aanvang van een opdracht in een rijdende trein. Vanaf de eerste dag komt hij/zij allerlei zaken tegen waar hij/zij ook iets mee moet. Een goede interimmanager weet hierin heel bewust te schiften. Betreft het zaken die het succes van de opdracht bevorderen of belemmeren dan pakt een goede interimmanager dit op. Al die andere zaken zal hij/zij wel signaleren, maar in overleg met de opdrachtgever laten liggen.
  3. Persoonlijke verbinding met de organisatie en de medewerkers.
    Interimmanagement is eigenlijk een eenzaam vak. Hij/zij start in een organisatie en vanaf dag 1 weet iedereen dat hij/zij ook weer vertrekt. De interimmanager is een echte passant. Toch merken wij keer op keer dat een goede Puls interimmanager zich heel snel verbindt met de organisatie en de medewerkers in die organisatie. Heel snel spreekt ook de interimmanager van ‘wij’ en ‘ons’. Ook in opdrachten waarin grote organisatieveranderingen en cultuurinterventies spelen, is het effect veel groter als de interimmanager zich als onderdeel van die organisatie opstelt en tegelijkertijd werkt aan de uitvoering van de opdracht.

Wellicht vindt u het leuk om eens van gedachten te wisselen over mogelijkheden voor de inzet van een interimmanager in uw eigen situatie. Puls geeft u graag en geheel vrijblijvend advies. Ook als dat advies inhoud dat interimmanagement niet de goede oplossing biedt.

Meer informatie?

Rob Uijterwaal

06-22801879

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *