Een bijzondere ontmoeting met Jan: je bent nooit te oud om te leren!

Afgelopen week was ik vanuit mijn opdracht projectleider methodisch werken, betrokken bij de inhoudelijke omzetting van dossiers in Plan Care naar het nieuwe ECD in Nedap met Omaha en de behoeftebloem. Op een van de afdelingen voor kleinschalig wonen was een kamer ingericht met extra computers zodat de medewerkers met de dossiers aan de slag konden.

Een van die medewerkers is Jan. Jan is een man van ongeveer mijn leeftijd en deed mee met de bijeenkomst. Hij moest één dossier omzetten. Tijdens de bijeenkomst meldde hij zo af en toe: “Ik moet even naar de afdeling om hulp te bieden,” en vaak zag ik hem dan even later arm in arm met een van de bewoners lopen. Hij viel me op vanwege de warmte en de passie die ik waarnam in de wijze waarop hij de bewoners begeleidde. Hij had ook zomaar een zoon kunnen zijn die liefdevol met zijn moeder rondwandelde.

Tussen de middag sprak ik hem en vroeg hem hoe lang hij al in de zorg werkte. Tot mijn verrassing antwoordde hij dat dat nog meer kort was. Hij was 61 en zat in het laatste jaar van zijn opleiding voor verzorgende. Zijn ogen glommen toen ik hem vroeg hoe hij op deze leeftijd in het vak terecht was gekomen. Hij vertelde dat hij jarenlang had gewerkt in een garage als chef werkplaats. Van lieverlee kon dat niet meer en na een poosje had hij zich aangemeld voor de opleiding voor verzorgende. Tot zijn eigen verbazing was hij aangenomen. Vol enthousiasme en plezier vertelde hij hoe geweldig hij het werk dat hij nu deed vond. Hij mocht (zoals hij dat zei) nog een jaar of zeven werken en daar werd hij alleen maar heel blij van. Het was precies dat plezier en die warmte die ik in zijn begeleiding van de bewoners al had gezien.

Zelf ben ik bijna 62 en vroeg me af of ik zelf nog aan een dergelijke opleiding zou beginnen. Jan heeft mij die dag iets geleerd: je bent nooit te oud om te leren!

Hulde overigens aan de zorgorganisaties die mensen als Jan deze kans bieden.

Rob Uijterwaal

Dit bericht is geplaatst in Blog . Bookmark de link .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *