Familieparticipatie, een persoonlijk dilemma

Familieparticipatie is ‘hot’. Als gezondheidswetenschapper werkzaam in de langdurige zorg, heb ik steeds meer moeite met dit woord. Het gaat er volgens mij veel meer om dat zorgprofessionals participeren in het netwerk van de cliënt. Privé ligt dat wel eens wat anders: toen mijn schoonmoeder nog leefde, was het best comfortabel om de mantelzorg voor haar vrijblijvend te kunnen doen. Een dilemma dus..

Bij mijn schoonmoeder werd op enig moment de diagnose Alzheimer gesteld. Mijn vrouw en ik (en verdere schoonfamilie) maakten dit ziekteproces ten volle mee.

Onze ondersteuning begon bijna ongemerkt met kleine dingen: helpen herinneren dat een kleinkind jarig was, wat hulp bij de boodschappen en het nakijken van de verloopdata van de voedingsmiddelen in de koelkast. Later, toen deze ondersteuning niet meer voldoende was, werd een aanleunwoning noodzakelijk. Daar gingen we gewoon, maar intensiever, verder met onze ondersteuning. Wij voelden ons volledig verantwoordelijk voor het welzijn van mijn schoonmoeder en voerden ook de regie over de zorg en zorgden dat de beroepskrachten in deze zorg participeerden.

8631034004_59c3e14328_oTot het moment waarop opname in het woonzorgcentrum noodzakelijk werd. Als mantelzorgers waren we niet meer in staat om de vereiste ondersteuning in voldoende mate en op de noodzakelijke momenten te leveren. We waren hartstikke moe en we zaten er ook behoorlijk doorheen. De opname betekende dan ook een zucht van verlichting. Als familie hadden we weer wat rust en konden we op bezoek gaan wanneer het ons uit kwam. De medewerkers van het centrum zorgden vanaf dag één voor mijn schoonmoeder. Natuurlijk ging een van ons eenmaal per half jaar naar het MDO en regelden we de financiën voor mijn schoonmoeder, maar dat was het dan ook.

Soms werden we gevraagd om hulp te bieden als er iets moest gebeuren met mijn schoonmoeder. Bijvoorbeeld als ze naar het ziekenhuis moest voor een onderzoekje. Soms kon dat, maar meestal waren we te druk met ons werk en kwam het niet uit. We waren een beetje toeschouwer geworden van alle goede zorgen aan mijn schoonmoeder in het woonzorgcentrum.

Professioneel gezien is dat nu precies waarom ik zo’n moeite heb met het woord familieparticipatie. Ik pleit voor participatie van de zorg in het netwerk van de cliënt. Professioneel gezien is het de uitdaging om de familie (het netwerk) van de bewoners in onze verpleeghuizen na hun in- of verhuizing door te laten gaan met hun ondersteunende werkzaamheden. Wij, als professionals, moeten niet overnemen maar aanvullen en verlichten. Door zorgparticipatie kan de familie de mantelzorg blijvend aan en raakt niet uitgeput.

pa_rondRob Uijterwaal

Directeur

Telefoon: 06-22801879

E-mail: r.uijterwaal@puls.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *