Hoe strak staat uw elastiekje?

30589536_mlPlotseling valt een van uw teamcoaches uit. Altijd net op het moment dat het team niet goed draait. U kiest ervoor een collega teamcoach als tijdelijke vervanging in te zetten. Deze is immers bekend met de organisatie, heeft de eigen afdeling op orde en u heeft er volop vertrouwen in dat hij/zij die afdeling er wel bij kan doen.

Bij een tijdelijke vervanging door een collega krijg ik altijd een plaatje in mijn hoofd van een organogram waar de lijntjes zijn veranderd in elastiekjes. In mijn verbeelding is iedereen, van hoog tot laag met elkaar verbonden door een elastiekje. Op dat elastiekje mag niet te veel spanning staan, maar zeker ook niet te weinig!

Verdubbeling van het aantal gewichtjes betekent voor het vervangende teamcoach dat deze fors naar de uitvoeringspraktijk wordt getrokken en erg in beslag wordt genomen  door praktische/operationele regelzaken. U, als manager moet dan wel de tijd en de mogelijkheden hebben om uzelf ook een beetje naar beneden te laten trekken, anders staat er te veel spanning op het elastiekje tussen u en de tijdelijke teamcoach van de twee afdelingen.

Voor u het in de gaten heeft, staat één van de elastiekjes op knappen (en u had nog wel zoveel ondersteuning beloofd). Of er blijken op de eigen afdeling van de waarnemende teamcoach allerlei problemen te ontstaan omdat de teamcoach zijn energie op de “nieuwe uitdaging” richt. Kortom, de eerder zo mooi lijkende oplossing blijkt dure en onvoorziene gevolgen te hebben.

De elastiekjesmetafoor maakt echter goed duidelijk waar het risico ligt van deze, vaak snel genomen, beslissingen. “Het is maar tijdelijk”, “ze moet het er toch bij kunnen doen”, of “interim-management is veel te duur en niet nodig”, zijn veel gebruikte argumenten. Natuurlijk, als directeur van een bureau voor interim-management, is mijn mening in uw ogen op zijn minst verdacht. Toch wil ik er vooral voor pleiten om de noodzaak van tijdelijk management/leidinggevenden niet te licht op te vatten.

Ik wissel daar graag eens met u van gedachten over.

Rob Uijterwaal, 0622801879 of r.uijterwaal@puls.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *