Uitnodiging Puls netwerkbijeenkomst: Familieparticipatie, hoe komen we ervan af?

 

FamilieparticipatieRegelmatige lezers van mijn blogjes weten inmiddels wel dat ik iets heb tegen het begrip familieparticipatie. Over het algemeen bedoelen we de noodzakelijke beweging om familie / mantelzorgers meer bij de zorg te betrekken. Mijn stelling is dat dit een tegennatuurlijk proces is.

Schoonmoeder

Ik weet nog maar al te goed hoe ik de koelkast van mijn schoonmoeder checkte op verlopen voedingsmiddelen toen ze wat ouder en vergeetachtig werd. Nog weer later hielpen we haar met van alles en nog wat. En toen ook dat niet meer voldoende was, verhuisde ze naar een aanleunwoning (die bestonden toen nog) en vulde zorgmedewerkers onze werkzaamheden aan. De zorg vulde onze familiezorg destijds goed aan.

Toen ook dat niet meer ging en zelfstandig wonen voor mijn schoonmoeder onverantwoord was geworden, verhuisde ze naar een verpleeghuis. Vanaf dat moment ….

In het verpleeghuis

Vanaf de eerste dag daar nam de zorg alles van ons over en hoefde we alleen nog maar op visite te komen…… Ze hebben nooit geweten wat mijn vrouw vroeger allemaal voor haar moeder deed. En wij? Wij vonden dat wel goed zo.

Ik probeer in mijn interim-opdrachten, zodra de tijd / organisatie daar rijp voor is, om de organisatie weer terug te geven aan de bewoners en hun familie/mantelzorgers. Dat is niet gemakkelijk. Ik moet eerlijk zijn: dit proces is ongelooflijk hardnekkig. Het mechanisme om de bewoner en diens familie zich aan te laten passen aan de organisatie is vele malen sterker dan de beweging van de organisatie om zich aan de bewoner en diens familie aan te laten passen.

Doe ik de goede dingen?

Als ik over al mijn opdrachten heen kijk, concludeer ik dat wellicht alleen een volledig integrale aanpak echt succesvol zal kunnen zijn. Ik wil daar graag eens van gedachten over wisselen met managers en beleidsmakers die net als ik het gevoel hebben er goed mee bezig te zijn, maar de eigen ideeën eens willen toetsen aan die van professionals die met hetzelfde onderwerp bezig zijn.

Netwerkbijeenkomst op dinsdag 20 juni 2017

Daarom organiseren we op 20 juni een netwerkbijeenkomst voor directeuren, managers en beleidsmakers. Vanuit een paar korte inleidingen proberen we de belangrijkste aangrijpingspunten op een rij te krijgen en deze waar mogelijk verder te operationaliseren. We gaan ervan uit dat de opbrengst van deze bijeenkomst u een raamwerk geeft waar u in uw eigen organisatie weer mee verder kan.

Aanmelden

Als u belangstelling heeft meldt u dan aan via info@puls.nl . Deelname aan deze bijeenkomst kost €25,00. De bijeenkomst vindt plaats in ons leslokaal te Houten.

2 gedachten over “Uitnodiging Puls netwerkbijeenkomst: Familieparticipatie, hoe komen we ervan af?

  • Goedemiddag, klinkt interessant en ik ben ook geïnteresseerd alleen de datum is slecht, dat is namelijk Hemelvaartsdag en in de praktijkmiddag dat een lang weekend
    Klopt de datum?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *