Waardigheid en trots. Liefdevolle zorg voor onze ouderen

waardigheid en trots, onze ouderen verdienen de beste zorg

“We doen het echt anders na de Puls-training.”

Het is de droom van een trainer; bij binnenkomst in het gebouw word ik al begroet door een aantal medewerkers. Ze kennen me nog bij naam en vertellen me spontaan hoe fijn ze de training van een tijdje geleden hadden gevonden. Eén van hen meldt alvast dat ze niet kan komen vandaag maar de lesdag heel graag wil inhalen; al is het op haar vrije dag, want ze wil niets missen. De receptioniste ontvangt me hartelijk en in het restaurant tapt de medewerker facilitair al een cappuccino voor ik er om gevraagd heb. “Alsjeblieft, deze is van ons hoor”.

waardigheid en trotsZo’n beetje alle medewerkers van de vloer (zowel facilitair als verzorgend) hier in Puur Zuid Amsterdam heb ik getraind in het omgaan met mensen met dementiële verschijnselen. Binnen nu en een paar jaar zal men hier te maken hebben met cliënten waarvan het merendeel belast is met een vorm van dementie en dat vraagt van alle medewerkers specifieke vaardigheden en een belevingsgerichte attitude in de omgang met deze mensen.

Maar waar ik hier nou echt blij van wordt is van de “Waardigheid en Trots” die de medewerkers uitstralen. “We doen het echt anders na de Puls-training en dat heeft een positief effect op zowel de cliënt als op ons”. De veranderingen zijn klein maar essentieel; er wordt letterlijk en figuurlijk stil gestaan bij cliënten, er wordt nu bewust oogcontact gemaakt, emoties worden niet meer uit de weg gegaan en er wordt afgestemd op wat de cliënt nodig heeft op dat moment. “We leggen het ‘werk’ soms even neer nu; de cliënt gaat voor.” Het zijn hier in Puur Zuid met name de medewerkers facilitair die zich met hart en ziel openstellen om cliënten ‘liefdevolle zorg’ te bieden; wat een bevlogenheid, wat een leergierigheid ontdek ik in deze medewerkers, in deze professionals. Wat zie ik ze groeien in zelfbewustheid; en daar doe ik het voor, daar zit mijn trots en waar(dig)heid.

connyConny Groeneveld

Trainer

 

Dit bericht is geplaatst in Blog . Bookmark de link .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *