Wacht u op de uitbarsting of wordt het toch interim-management?

Een Puls interim-manager brengt ook in uw organisatie “de basis op orde!”

Als interim-manager heb ik iets met vulkanen. Dat is logisch volgens mij. Onze aarde telt zeker 1500 vulkanen en bijna elk jaar is er wel ergens een uitbarsting.

Zo zit dat ook met uw basiskwaliteit en de IGZ.

Als de basis niet op orde is kan een IGZ-bezoek soms leiden tot een vulkaanuitbarsting in uw organisatie.

Voorkom erupties in uw organisatie!

Menig bestuurder heeft al moeten ervaren hoe een slechte uitkomst van een IGZ-bezoek de boel op stelten zet. Soms leidt de IGZ-rapportage ertoe dat de RVT ingrijpende maatregelen neemt om de organisatie weer onder controle te krijgen. Bestuurders kunnen een heleboel ellende voorkomen door regelmatig een Puls audit à la IGZ te laten uitvoeren.

Kwaliteit boven en onder de waterlijn

De toetsing op zichzelf geeft natuurlijk geen verbetering. Wel urgentiebesef en motivatie om te verbeteren. Het gebrek aan kwaliteitsbesef en kwaliteitsdenken zijn echter ook vaak cultuurkenmerken van een organisatie. Na een eerste schok vanuit de rapportage gaan medewerkers en leidinggevende aan het werk, echter menigmaal verandert na korte tijd de focus weer naar alledaagse problemen en uitdagingen. Voor werkelijke verandering en om kwaliteit tot dagelijks werk te maken is het vaak verstandig tijdelijk een interim-manager of interim projectleider van Puls in te zetten.

De basis op orde

Binnen Puls zijn we de laatste jaren vaak bezig met het ondersteunen van zorgorganisaties bij het op orde brengen van het primaire proces. De basis bestaat uit meer dan alleen voldoen aan de inspectienormen: de basis bestaat ook uit het in balans brengen van vertrouwen en controle, het creëren van een cultuur van kwaliteitsdenken en werken, verantwoordelijkheid nemen en loslaten, een stijl van leidinggeven en managen, etc. In situaties waarbij al meer of minder lava over de rand van de krater stroomt, kan door interim-management voorkomen worden dat het tot een echte uitbarsting komt.

Vanuit onze interim-management ervaringen hebben wij ervaring met het herstellen en op orde brengen van de basis. Afhankelijk van de ernst van de signalen weet de interim-manager gepaste interventies toe te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *