Wordt u rood of groen? Interim-Manager!

Het gaat overal wel eens mis

In elke organisatie gaat er wel eens iets mis. Soms loopt het financieel uit de pas, soms is de medicatieveiligheid niet op orde. Andere keren gebeuren er zorginhoudelijk zaken die niet door de beugel kunnen.

stoplichtAls zich dergelijke situaties voordoen is het de vraag hoe u daar mee omgaat. Actie is immers reactie. Bent u van manager voornamelijk “blauw”, dan is de kans groot dat u in de regel- en controle modus gaat. U werkt graag met uitgeschreven voorschriften, checklists en controlemomenten. En misschien doet u nog “eens scheutje rood” in het proces door sancties en beloningen toe te voegen.

Deze werkwijze levert vaak het snelst resultaat op. Uw medewerkers en leidinggevenden kunnen niet anders dan gehoor geven aan de opgelegde voorschriften en werkwijze. Ze weten dat het moet omdat ze beseffen dat er anders sancties volgen. Zodra de regels en sancties echter vervagen bestaat er een grote kans op terugval.

Bent u als manager meer “groen” dan is de kans groot dat u in gesprek gaat met de betrokken medewerkers en leidinggevenden. Vanuit dat gesprek(ken) zal u de betrokkenen ondersteunen in het inzicht krijgen hoe ze zelf de problemen op kunnen lossen en de kwaliteit kunnen verbeteren. U spreekt het vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel van de medewerkers aan. Deze werkwijze levert met vallen en opstaan resultaten op maar dat duurt soms lang(er). Het resultaat is echter wel vaak blijvend.

e=kxaOnze interim-managers staan vaak voor het dilemma welke aanpak het meest geëigend is. De voorkeursaanpak vanuit Puls is gericht op groei en ontwikkeling van de medewerkers en leidinggevenden en dus meer groen dan blauw. Al eens eerder schreven we over de wet van Maier (E=K.A). Brengt de aard van het probleem echter een groot risico mee dan is soms (tijdelijk) een vooral blauwe aanpak noodzakelijk.

Een interim-manager maakt in zijn opdracht natuurlijk deel uit van het organisatiesysteem. In Management Teams kunnen nog wel eens wisselende ideeën bestaan over de aanpak. Het lastige voor interim-managers met een meer groene inslag is dat de argumenten van de blauwe persoonlijkheid vaak heel concreet en overtuigend zijn. De eerste gaat uit van vertrouwen en geloof in de medewerkers (Rijnlands). De tweede gaat uit van regelen en druk (Angelsaksisch). In de kern gaat het ook over de mens-visie. Hoe kun je als Rijnlander in gesprek met iemand die vanuit zijn mensvisie geen vertrouwen heeft.

De oplossing zit hem natuurlijk uiteindelijk toch in het gesprek. Zorgen dat er verbinding ontstaat tussen de ideeën van de een en de ideeën van de ander. Een compromis tussen regelen en vertrouwen bereiken. Door bijvoorbeeld wel een aantal meetmomenten uit te zetten. Een dergelijk gesprek tussen twee van zulke verschillende kanten kan een heel goed bruikbaar middenweg opleveren. Daarbij geldt natuurlijk dat het uiteindelijke besluit over de verbeterstrategie door de ‘eigenaar’ van het probleem genomen moet worden.

We zijn heel nieuwsgierig naar uw ervaringen als manager met uw collegae. Hoe lost u dat op?

Meer weten? Neem contact op!

pa_rondRob Uijterwaal

Directeur

Telefoon: 06-22801879

E-mail: r.uijterwaal@puls.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *