(Zorg)Vulkanen op ontploffen

“Voorkom gevaarlijke erupties in uw organisatie. Breng de basis op orde!”

Als interim-manager heb ik iets met vulkanen. Dat is logisch volgens mij. Toen ik vanochtend dan ook in de krant de bovenstaande kop zag, ben ik natuurlijk direct door gaan lezen. Vulkaan ontploft Puls interim managementOnze aarde telt zeker 1500 vulkanen en bijna elk jaar is er wel ergens een uitbarsting. Tegenwoordig kan dankzij geavanceerde technieken een uitbarsting redelijk goed voorspeld worden, waardoor er relatief weinig slachtoffers vallen. Toch zijn er nog altijd onverwachte uitbarstingen. Zoals bijvoorbeeld de vulkaan Ontake in 2014, waarbij 56 mensen om het leven kwamen. Voorkom gevaarlijke erupties in uw organisatie. Breng de basis op orde!

Vulkaanuitbarsting in de zorg

Ook in de zorg zijn er van tijd tot tijd vulkaanuitbarstingen. Vaak met veel persoonlijke ellende voor de betrokkenen. Medewerkers en cliënten die schade ondervinden omdat het hogere management de uitbarsting niet aan zag komen. Of de lavastroom niet in goede banen heeft weten te leiden.

Ook in de zorg kennen we technieken en meetinstrumenten om tijdig signalen van knelpunten en crisissen te zien aankomen. Parameters als verzuimcijfers, klachten van cliënten, personeelsverloop; vult u het rijtje maar aan. Alleen is het wel de vraag of de signalen goed geïnterpreteerd worden.

Het belangrijkste instrument is wat mij betreft ‘verbinding’. Dit is de mate waarin hoger management en medewerkers met elkaar in contact zijn. Ik heb gemerkt dat daar waar crisis ontstaat, er meestal een kloof zit tussen uitvoerende medewerkers en management. Onopgemerkt door het hoger management raakt de basis langzamerhand uit balans. En dan opeens …… gebeurt er iets wat voelt als de uitbarstende vulkaan.

volcano

De belangrijkste vraag is: Waren deze incidenten te voorkomen geweest….? En daar wijken we wat mij betreft af van de vulkanologie. Waar vulkanen op zijn best bewaakt kunnen worden, kunnen vulkaanuitbarstingen in de zorg in heel veel gevallen voorkomen worden. Voorkomen kan volgens mij door de basis op orde te brengen en te houden.

De basis op orde

Binnen Puls zijn we de laatste jaren vaak bezig met het ondersteunen van zorgorganisaties bij het op orde brengen van het primaire proces. De basis bestaat uit meer dan alleen voldoen aan de inspectienormen; de basis bestaat ook uit het in balans brengen van vertrouwen en controle, het creëren van een cultuur van kwaliteitsdenken en werken, verantwoordelijkheid nemen en loslaten, een stijl van leidinggeven en managen, etc. In situaties waarbij al meer of minder lava over de kraterrand stroomt kan door interim management voorkomen worden dat het tot een echte uitbarsting komt.

Vanuit onze interim-management ervaringen hebben wij ervaring met het herstellen en op orde brengen van de basis. Afhankelijk van de ernst van de signalen weet de interim manager gepaste interventies te nemen.

Grootvader Marijan

Onze adviseurs en interim’ers mogen wat mij betreft best wat lijken op grootvader Marijan. Hij was de spiritueel bewaker van de Indonesische vulkaan Merapi. Hij kende de ins en outs van ‘zijn’ vulkaan en kon voorvoelen wanneer er een uitbarsting zou komen. Zijn loyaliteit en trouw aan zijn taak heeft hij overigens met de dood moeten bekopen. Dat laatste, in letterlijke en figuurlijke zin, wil ik de leidinggevenden en managers in de zorg graag besparen.

Wist u trouwens dat onder het park Yellowstone een magmaoppervlakte ligt van ruim 10000 vierkante meter, gelukkig barst deze zogenaamde supervulkaan maar eens in de 700000 jaar uit en daar zijn er pas 640000 van voorbij. Ook wij in Nederland hebben een slapende vulkaan. Deze ligt zo’n 2000 meter onder de Waddenzee.

Oproep

Ik roep u op om in reactie op deze blog aan te geven wat volgens u belangrijk is om uitbarstingen in de zorg te voorkomen?

 

pa_rond

Rob Uijterwaal

Directeur/Eigenaar

Adviseur en Interim Manager

T: 06 22 80 18 79

E: r.uijterwaal@puls.nl

Linkedin-icon 256x256Twitter_icon 256x256

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *